GALERIJA

OŠ Toneta Šraja Aljoše

in vrtec Nova vas

Play Video about OŠ Toneta Šraja Aljoše in vrtec Nova vas

GALERY

GALERIE

OŠ Toneta Šraja Aljoše

Javni vzgojno-izobraževalni in vzgojno-varstveni zavod Osnovna šola Toneta Šraja Aljoše je ustanovila občina Bloke dne 17.5.2000. Nahaja se v centru naselja Nova vas, ki ima okoli 300 prebivalcev. Ob šoli v isti stavbi se nahaja še vrtec Nova vas in knjižnica Jožeta Udoviča enota Ivana Čampa Nova vas. Vrtec in šola razpolagata s travatim nogometnim igriščem, igriščem za košarko in nogomet ter dvorano Bloški smučar. Šola in vrtec imata še igrišče z igrali. Pred šolo se nahaja manjši park s spominskimi obeležji. S severne in zahodne strani je šola obdana s travniki in gozdovi.
Vhod v vrtec in knjinico ter igrišče z igrali OŠ Teneta Šraja Aljoše.

Zelenjavni vrt in hotel za male živali - žuželke

OŠ Toneta Šraja Aljoše - v čudovitem doma narejenem "hotelu za žuželke" najdejo različni hrošči, strige, pikapolonice, divje čebele in druge majhne živali svoj dom.
Dvorana Bloški smučar, OŠ Toneta Šraja Aljoše in vrtec Nova vas

Dvorana Bloški smučar (zahod) in nogometno igrišče z okolico

Večnamenska dvorana »Bloški smučar« je osrednji družabni prostor na Bloški planoti. Lepo oblikovan objekt skupaj z urejeno okolico tvori zaključeno celoto, zato poleg vsestranske uporabnosti pomembno prispeva tudi k lepši urejenosti in izgledu Nove vasi in celotne Bloške planote.

OŠ osnovna šola toneta šraja aljoše nova vas OŠ osnovna šola toneta šraja aljoše nova vas 

OŠ osnovna šola toneta šraja aljoše nova vas OŠ osnovna šola toneta šraja aljoše nova vas dvorana bloški smučar

SPOMENIK PADLIM BORCEM IN ŽRTVAM FAŠIZMA V NOB

POSTAVILA ZVEZA BORCEV BLOŠKE PLANOTE LETA 1951. Spomenik je bil prvotno postavljen ob križišču glavnih cest v Novi vasi. Aprila 2009 so spomenik prestavili v park pred osnovno šolo Toneta Šraja – Aljoše. Arhitekt spomenika je Edvard Ravnikar. Spomenik - kamnit monolit ima obliko visoke trikotne bipiramide z odreznaima vrhovoma. Na dveh straneh so vklesana imena v NOB padlih domačinov, na sprednji strani pa je v središču vklesana peterokraka zvezda, ki jo na dnu obdaja ogenj, zgoraj pa reliefen rastlinski okras. Ob njem je kamnita tristrana prizma z vklesanim napisom: "Odkrit leta 1951, prestavljen 2009". V neposredni bližini stoji spomenik dogodkom med osamosvojitveno vojno, ki je trajala med leti 1990 in 1991. Spomenik ima obliko pravilne tristrane piramide oziroma tetaedrično obliko, podobno kot oglikov tetrafluorid (CF4).

OŠ osnovna šola toneta šraja aljoše nova vas OŠ osnovna šola toneta šraja aljoše nova vas spomenik padlim borcem nova vas

Spomenik Tone Šraj – Aljoša

Tone se je rodil leta 1912 v številni družini pri Fari na Blokah. V Ljubljani je študiral petje. Postal je pevec, tenorist v zboru ljubljanske opere. Kasneje je v domačem okolju deloval v Društvu kmečkih fantov in deklet. Tone je bil med prvimi organizatorji narodnoosvobodilnega gibanja na Bloški planoti. Druga svetovna vojna je tudi na Blokah pustila globoke rane. Med številnimi žrtvami je bil tudi Tone Šraj, ki je bil vključen v partizanke vrste. Njegovo mlado življenje se je izteklo v Snežniških gozdovih septembra 1943 kjer je bil pokopan. Njegov doprsni spomenik stoji pred šolo v Novi vasi, ki nosi ime po njem.

Turistične znametnitosti v občini Bloke

P

Bloška planota leži na skrajnem robu Notranjske med Cerkniškim poljem ter Loško in Ribniško dolino. Bloke so dostopne z več smeri: s primorske avtoceste A1 izhod Unec, preko Cerknice in Bloške Police; iz Velikih Lašč čez Lužarjev breg ter iz Ribniške doline čez Boncar. Ležijo na nadmorski višini od 720 do 800 m. V Sloveniji je le malo tako ravnega in poseljenega površja tako visoko. Bloke so planota, ki je v severnem delu dolomitna, v južnem pa kraško apnenčasta. Zaradi specifičnih vremenskih razmer je poimenovana tudi slovenski Tibet; značilne so spomladanske pozebe in zgodnje jesenske slane. Ima le malo površinskih tokov, večji znan potok je Bloščica, ki svojo počasno vijugasto strugo oblikuje že tisočletja. Zaradi majhnega padca ustvarja čudovite plitve kotanje, meandre, mlake in mrtve rokave, ki so kot nalašč domovanje za nekatere vrste ogroženih rastlin in živali, ki jih najdemo v tej neokrnjeni naravi.a polna cena tečaja. Odpovellus, luctus n ec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus n
ec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Galerija fotografij

OŠ Toneta Šraja Aljoše in VRTEC Nova vas

Play Video
Osnovna šola Toneta Šraja Aljoše